www.fora.gr
WWW-ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ
Click Here
ΦΟΡά ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ, ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΗ, ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ, ΜΗ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ
Αλκοόλ
< ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ |
.
Οταν λέμε αλκοόλ εννοούμε όλες εκείνες τις ουσίες που περιέχουν αιθυλική αλκοόλη (κρασί, μπίρα, ουίσκι, βότκα κλπ.).
[Επιδράσεις]Οι επιδράσεις, οι οποίες ποικίλλουν ανάλογα με τη δόση μπορεί να είναι: διεγερτικές, εθφορικές και καταπραϋντικές.
[Συνέπειες]Η κατάχρηση αυτών των ουσιών, μπορεί να προκαλέσει σοβαρές διαταραχ'ες στο νευρικό σύστημα (όπως εγκεφαλική ατροφία και νευρίτιδα), στο συκώτι (κίρρωση του ύπατος) και στο πεπτικό σύστημα  (γαστρίτιδα και εντεροκολίτιδα). Και βέβαια, με τη χρόνια χρήση, προκαλούνται βλάβες στον οργανισμό οι οποίες δεν θεραπεύονται.
[Εξάρτηση] Η εξάρτηση από το αλκοόλ είναι από τις πιο σφοδρές. Συνήθως συνοδεύεται από σοβαρές και μόνιμες βλάβες και βαριά διανοητική φθορά. Το σύνδρομο της στέρησης είναι πιο βαρύ και από αυτό της ηρωίνης. Ενα τυπικό σύνδρομο είναι η τρεμούλα που σε μερικές περιπτώσεις οδηγεί στο παραλήρημα, στους σπασμούς, ακόμη και στο θάνατο. Θα πρέπει να τονίσουμε εδώ ότι η ψυχολογική εξάρτηση που προκαλεί το αλκοόλ, είναι πολύ ισχυρή και ενισχύεται από κοινωνικούς παράγοντες.
[Μείωση των κινδύνων] Οι ειδικοί συμβουλεύουν σε όσους πίνουν, μια αξιολόγηση της ποσότητας που καταναλώνουν, τίμια και ακριβή. Είναι καλό, όταν ξεπερνιούνται τα όρια ασφαλείας να υποβάλλονται σε συχνούς ιατρικούς ελέγχους. Οι άμεσοι κίνδυνοι από τη μέθη είναι η απώλεια του ελέγχου των κινήσεων καιο η δημιουργία επιθετικών τάσεων. Το να αποφεύγει κανείς να πίνει μεγάλες ποσότητες ή να μεθάει μόνον σε ένα περιβάλλον ασφαλές, όπου δεν κινδυνεύει να βλάψει τον εαυτό του ή τους άλλους, είναι ένα από τα πιο αποτελεσματικά μέτρα πρόληψης. Το να οδηγεί κανείς υπό την επήρεια του αλκοόλ είναι απαγορευτικό, όπως ακόμη και να ασχολείται με δραστηριότητες που απαιτούν λεπτούς χειρισμούς και άμεσα αντανακλαστικά. Για να περιοριστούν οι τοξικές αντιδράσεις του αλκοόλ έχει μεγάλη σημασία να μην πίνει κανείς νηστικός και να συνοδεύει το ποτό με τροφές που επιβραδύνουν τη δράση του, όπως κρέας, τυρί και αβγά.
Ακόμη, η χρήση του αλκοόλ δεν πρέπει να συνοδεύεται με τη λήψη άλλων καταπραϋντικών ουσιών, όπως τα οπιοειδή, ηρεμιστικά και υπνωτικά χάπια. Σε περίπτωση δηλητηρίασης, ο καφές είναι χρήσιμος διότι αντισταθμίζει την κατασταλτική δράση του αλκοόλ στο αναπνευστικό σύστημα, χωρίς όμως να επιδρά και στη συμπεριφορά. 
Από διαταραχές της υγείας κινδυνεύουν και άτομα τα οποία δεν καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες αλκοόλ, δηλαδή δεν μεθάνε ποτέ. Για να αποφευχθούν αυτοί οι κίνδυνοι, καλό θα είναι να μην ξεπεραστούν ποτέ συγκεκριμένες δόσεις. Σύμφωνα με τους επιστήμονες άτομο που καταναλώνει μέχρι 56 γραμμάρια αλκοόλ την ημέρα δεν διατρέχει κίνδυνο. Αυτός ο αριθμός μεταφράζεται σε 100 γραμμάρια δυνατών αλκοολούχων ποτών, μέχρι 45 βαθμούς, μισό λίτρο κρασιού, μέχρι 10 βαθμούς ή έξι κουτάκια μπίρας.
Οι περισσότεροι αλκοολικοί , αντιλαμβάνονται την κατάσταση τότε, μόνον όταν οι βλάβες στον οργανισμό τους είναι μη αναστρέψιμες.
Το πιο εμφανές σύμπτωμα της τοξικοεξάρτησης είναι η ανάγκη που νιώθει κάποιος να πίνει καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας αλκοολούχα ποτά.
Τα άτομα που είναι εξαρτημένα δεν το αντιλαμβάνονται. Γι αυτό έχει μεγάλη σημασία να συνειδητοποιήσουν αυτήν την κατάσταση, επειδή με τον καιρό επιδεινώνεται.
ΚΡΑΣΟΓΝΩΣΕΙΣ (ΟΙΝΟΛΟΓΙΑ)


Overture
Search the Web.
Click Here
ΦΟΡά