ΦΟΡά Click Here
ΦΟΡά ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ, ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΗ, ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ, ΜΗ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ
Στεροειδή-Αναβολικά
< ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ |
.
Δεν πρέπει να  συγχέονται με τα διάφορα φάρμακα που συχνά συνιστούν οι γιατροί για ρευματοειδείς αρθρίτιδες και ορμονοθεραπείες. Τα στεροειδή αναβολικά έχουν περιορισμένη χρήση στη συνήθη ιατρική, όπως για την τόνωση των μυών ενός ασθενούς που παρέμεινε για αρκετό διάστημα κλινήρης.
Η κατάχρησή τους γίνεται από ορισμένους αθλητές και μπόντι-μπίλντερ για να αυξήσουν το μέγεθος των μυών τους και γιατί, ως παράγωγα της αρσενικής ορμόνης τεστοστερόνη, διεγείρουν επίσης την επιθετικότητα. Οι αθλητές ισχυρίζονται πως αυτό τους επιτρέπει να προπονούνται περισσότερο και να αναρρώνουν ταχύτερα από τραυματισμούς.
Υπάρχουν όμως πολλά δυνάμει προβλήματα που συνδέονται μ' αυτά τα ναρκωτικά:
  • Συχνά λαμβάνονται με ένεση και χρησιμοποιώντας πολλά άτομα την ίδια σύριγγα έχουν αυξημένο τον κίνδυνο της μόλυνσης.
  • Σε άτομα νεαρής ηλικίας, η χρήση αυτών μπορεί να περιορίσει την ανάπτυξη.
  • Στους άνδρες, μπορεί να εμφανιστούν προσωρινά παρενέργειες στο αναπαραγωγικό σύστημα, όπως μείωση της σεξουαλικής ορμής και της ποσότητας των σπερματοζωαρίων.
  • Στις γυναίκες, ορισμένες "ανδροπρεπείς" παρενέργειες, όπως βαθύτερη φωνή και μικρότερα στήθη, μπορεί να μην αποδειχθούν αντστρεπτές, όταν σταματήσει η χρήση του ναρκωτικού.
  • Σε μάλλον σπάνιες περιπτώσεις, τα στεροειδή μπορεί να προκαλέσουν θάνατο από καρκίνο του ύπατος.
Τα ναρκωτικά αυτά κυκλοφορούν συχνά στα γυμναστήρια και τις λέσχες άθλησης. Η κατοχή τους δεν είναι παράνομη, αλλά είναι παράνομο να τα προμηθεύσεις σε οποιονδήποτε κάτω των 18 ετών.
ΦΟΡά Click Here