ΦΟΡά
Έκσταση (MDMA)
< ΚΕΝΤΡΙΚΗ< ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ |
.
Είναι η ονομασία που χρησιμοποιείται για τη μεθιλενοδιοσιμετααμφεταμίνη. Μια χημική ουσία που ξεκίνησε να κυκλοφορεί σαν αντιορεκτικό χάπι στα τέλη της δεκαετίας του '80 στο Λονδίνο. Αργότερα πήγε και σε άλλες χώρες της δυτικής Ευρώπης. Το όνομά του το πήρε από έναν Τεξανό έμπορο ναρκωτικών. Σήμερα διοχετεύεται με τη βοήθεια της ρωσικής Μαφίας από την Ανατολική Ευρώπη, όπου παρασκευάζεται, μέσω Ολλανδίας. Μετά την απαγόρευσή του στις ΗΠΑ, το 1985, "βρέθηκε" στο Μάντσεστερ και στη συνέχεια πήγε στις περισσότερες χώρες του κόσμου. Σύμφωνα με το Συμβούλιο της Ευρώπης, το "έκσταση" είναι το δεύτερο σε προτίμηση - μετά το χασίς - στους Ευρωπαίους 15 - 25 ετών.Στο ΄Αμστερνταμ και το Μάντσεστερ επιστήμονες των προγραμμάτων Safe House και Lifelin αντίστοιχα, μετρούν την περιεκτικότητα σε MDMA, προσπαθώντας να προλάβουν θανάτους οφειλόμενους σε νοθεία, ενώ στους συντηρητικούς "Times" πρόσφατα δημοσιεύτηκαν "οδηγείες χρήσεως" του "έκσταση".
Το MDMA θεωρείται από μερικούς ψυχεδελική ουσία, ενώ σύμφωνα με άλλους επιστήμονες ανήκει σε μια διαφορετική κατηγορία ουσιών, τα εντακτογενή, ουσίες που διευκολύνουν τις διαπροσωπικές σχέσεις. Συχνή χρήση του γίνεται στα μπαρ από τους νέους και έχει συνδυαστεί με τη "ρέιβ" κουλτούρα. Οι δόσεις έκστασης στην αγορά θα έπρεπε να περιέχουν 100 μιλιγκράμ MDMA. Στην πραγματικότητα νοθεύεται με άλλες ουσίες, κυρίως αμφεταμίνες. Διατίθεται συνήθως σε λευκές, καφέ, ροζ ή κίτρινες ταμπλέτες ή σε χρωματιστές κάψουλες. Μερικοί συνηθισμένοι τύποι του "έκσταση" ονομάζονται "Λευκά περιστέρια", "Ντίσκο μπέργκερς" και "Νεοϋορκέζοι".
[Επιδράσεις] Το έκσταση επιδρά 30-60 λεπτά από τη λήψη και διαρκεί 2-4 ώρες. Αυξάνει την πίεση, αυξάνει τους παλμούς, προκαλεί εφίδρωση και διαστέλλει τις κόρες των ματιών. Σε μερικές περιπτώσεις προκαλεί ναυτία και εμετό. Οι ψυχικές επιδράσεις είναι χαλάρωση, ευφορία και συμπάθεια για τους άλλους.
Ο συντονισμός του ατόμου όμως μπορεί να επηρεαστεί από το "έκσταση", γι' αυτό είναι επικίνδυνο να οδηγεί κανείς ή να χειρίζεται μηχανήματα υπό την επήρειά του.
[Υπερβολική δόση] Εκτός από τις παραπάνω συνέπειες το MDMA μπορεί να προκαλέσει άγχος, παράνοια, ψύχωση, παραισθήσεις που διαρκούν 24-72 ώρες.
[Χρόνια δηλητηρίαση] Εάν το έκσταση λαμβάνεται κάθε μέρα, μπορεί να προκαλέσει υπνηλία, κατάθλιψη και κυκλοθυμία. Δεν γνωρίζουμε ακόμη καλά τις συνέπειες από τη χρόνια χρήση του.
[Μείωση των κινδύνων] Οι ολλανδικές αρχές διατύπωσαν τον εξής δεκάλογο: 
1. Χρώμα και μορφή των δόσεων δεν εγγυώνται την ποιότητα, κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει τι αγοράζει.
2. Εάν η επίδραση δεν είναι ικανοποιητική, μην παίρνετε άλλη δόση.
3. Μην το χρησιμοποιείτε συχνά.
4. Χρησιμοποιήστε το μόνο όταν είστε σίγουροι ότι η ατμόσφαιρα είναι κατάλληλη.
5. Μην το χρησιμοποιήσετε αν έχετε σοβαρές υποχρεώσεις την επόμενη μέρα.
6. Η ταυτόχρονη χρήση του με άλλες ψυχότροπες ουσίες απειλεί την υγεία.
7. Αν κάποιος δεν είναι καλά, να τον πάτε σε έναν ήρεμο χώρο και να του κάνετε παρέα.
8. Να μην το χρησιμοποιείτε αν πάσχετε από διαταραχές του κυκλοφοριακού συστήματος, από διαβήτη, επιληψία, υπέρταση, αν είστε έγκυος, αν χρησιμοποιείτε άλλα φάρμακα.
9. Μην το χρησιμοποείτε όταν είστε κάτω από συναισθηματική φόρτιση, εάν είστε αγχώδης ή στρεσαρισμένοι.
10. Μην οδηγείτε κάτω από την επήρειά του.
΄Ενας από τους κινδύνους που προέρχονται από τη χρήση MDMA στις ντισκοτέκ είναι η δημιουργία αισθήματος ασφυξίας που προκαλείται από τις φαρμακολογικές επιδράσεις της ουσίας αλλά και την ένταση στο περιβάλλον και μπορεί να προκαλέσει ακόμη και το θάνατο. Τα συμπτώματα της ασφυξίας είναι η μείωση της εφίδρωσης, κράμπες στα πόδια και τα χέρια, ζαλάδες και έμετος. ΄Οταν κάποιος νιώσει αυτά τα συμπτώματα πρέπει να σταματήσει το χορό, να πιεί κάτι δροσιστικό και να πάρει καθαρό αέρα.

ΦΟΡά