www.fora.gr
WWW-ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ
Click Here
ΦΟΡά ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ, ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΗ, ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ, ΜΗ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ
Κρασί < www.fora.gr/krasi  >
< ΚΕΝΤΡΙΚΗ < ΚΡΑΣΙ |
    • Γιατί όχι στο χύμα;
      • το χύμα κρασί δεν έχει ταυτότητα, επομένως δεν πιστοποιείται η ποιότητά του.
      • η επιστήμη της οινολογίας θεωρεί ότι η διαδικασία παραγωγής του κρασιού τελειώνει με την εμφιάλωσή του και πλέον μας απασχολεί η συντήρησή του και η ωρίμανση-παλαίωση εντός της φιάλης.
      • το κρασί που δεν εμφιαλώνεται, οξειδώνεται. Γίνεται κακής ποιότητας ξύδι, διότι είναι ευαίσθητο προϊόν, αν η επιφάνειά του εκτεθεί στον αέρα. Για τον ίδιο λόγο συσκευάζονται οι χυμοί φρούτων, το λάδι και μια σειρά άλλων προϊόντων.
      • αν το χύμα κρασάκι που πίνετε είναι κακής ποιότητας ξυδάκι μπορεί να προκαλέσει σοβαρές βλάβες στην υγεία σας, διότι ο οργανισμός του ανθρώπου δεν είναι φτιαγμένος για να καταναλώνει σεβαστές ποσότητες ξυδιού.
      • Αν έχετε ήδη κάποιες ενοχλήσεις όταν πίνετε κρασάκι (πονοκεφάλους, στομαχόπονους κλπ.) αποφύγετε να ζητήσετε το ίδιο την επόμενη φορά.
    • Ποιόν συμφέρει η κατανάλωση του χύμα κρασιού; Αυτούς που κερδίζουν απ' αυτό. Ποιοι είναι;
      • Κάποιοι παραγωγοί, εφόσον απαλλάσσονται από το δεύτερης ποιότητας κρασί (κρασί πίεσης) που παράγεται.
      • Κάποιοι ερασιτέχνες παραγωγοί, των οποίων τα κρασιά παρουσιάζουν τεχνικά προβλήματα οπότε πουλιούνται εύκολα χωρίς ταυτότητα, σε χαμηλή τιμή.
      • Κάποιες ταβέρνες, μεζεδοπωλεία, εστιατόρια, κλπ., που αγοράζουν χύμα κρασί πολύ φθηνά και όμως το πωλούνε στην πενταπλάσια τιμή.
      • Κάποιοι που έχουν συνηθίσει να καταναλώνουν κακή ποιότητα κρασιού, οπότε και θεωρούν ότι αυτό είναι το κρασί. Αν συνηθίσει κανείς σε χαμηλή ποιότητα δύσκολα αναγνωρίζει την υψηλή.

      • Παραθέτουμε παρακάτω σχετικό ανέκδοτο:
        Κάποτε ήταν κάποιος που χήρεψε και ξαναπαντρεύτηκε. Η δεύτερη γυναίκα του  φημιζόταν για καλή μαγείρισσα. Χρησιμοποιούσε όλη της την τέχνη για να τον ευχαριστήσει, κι αυτός έτρωγε κάθε μέρα τα δημιουργήματά της και στο τέλος την κριτικάριζε: καλό το φαγητό γυναίκα, αλλά όχι τόσο καλό όσο της μακαρίτισσας. Μια μέρα η γυναίκα ατύχησε στην κουζίνα της και έκαψε λιγάκι το φαγητό. Έκπληκτη άκουσε τον άντρα της να αναφωνεί: Αυτό μάλιστα. Αυτό είναι φαγητό! Σαν της μακαρίτισσας!
    • Λένε ότι τα χύμα κρασιά είναι φυσικά, χωρίς συντηρητικά, οικολογικά και άλλα παρόμοια.
      • Και πάλι κανένας δεν μας πιστοποιεί ότι το προϊόν είναι οικολογικής καλλιέργειας (απ' τις δυσκολότερες και πολυδάπανες καλλιέργειες, γι αυτό και τα οικολογικά προϊόντα συνήθως είναι πιο ακριβά).
      • Το να μεγαλώνουμε ένα αμπέλι και να φτιάχνουμε ένα κρασί χωρίς να έχουμε και την απαραίτητη τεχνογνωσία, επομένως το μεγαλύτερο μέρος της διαδικασίας να γίνεται κατά τύχη, δεν σημαίνει ότι το προϊόν που θα προκύψει είναι αγνό και καλό. Μπορεί να παρουσιάζει σοβαρά τεχνικά προβλήματα και όταν δεν υπόκειται σε κάποιο έλεγχο μπορεί να είναι έως ακατάλληλο.
      • Καθ' όλη τη διάρκεια της διαδικασίας της παραγωγής του κρασιού πρέπει να τηρούνται αυστηρά συνθήκες υγιεινής
      • Το κρασί  χρειάζεται μια ποσότητα συντηρητικού, που όταν προστίθεται ελεγχόμενα, είναι εντελώς ακίνδυνο, έως ευεργετικό. Εάν δεν προσθέσουμε συντηρητικό,  το κρασί κινδυνεύει να προσβληθεί από ανεπιθύμητους μικροοργανισμούς. Το ίδιο συμβαίνει με όλα τα ευαίσθητα τρόφιμα και ποτά
_______
ΚΡΑΣΙ > ΘΕΜΑΤΑ < ΚΡΑΣΙ

Copyright © 2000 Chrysoula Kritharioti

< ΚΕΝΤΡΙΚΗ < ΚΡΑΣΙ |
s e a r c h
ψ ά ξ τ ο
Click Here
www.fora.gr