fora.gr/valiakalda

 
ΠΕΡΙΗΓΗΣΕΙΣ
Υπάρχουν ντόπιοι που μπορούν να κάνουν περιηγήσεις-ξεναγήσεις
 • Βάλια Κάλντα (Ζεστή Κοιλάδα) - Εθνικός Δρυμός της Πίνδου. Κοιλάδα που βρίσκεται ανάμεσα στις τέσσερεις κορυφές του Λύγκου, περνά από το Αρκουδόρεμα και καταλήγει στον Αώο.
 • Η τοποθεσία Αρκουδόρεμα στην καρδιά της  Βάλια Κάλντα ένα μαγευτικό μέρος φυσικής ομορφιάς.
 • Οι Λίμνες της Φλέγκας (1900μ.) κι η ρεματιά της Φλέγκας στη Βάλια Κάλντα.
 • 'Ορος Αυγό(υψόμετρο 2177μ.). Ιδανικός τόπος για αναρρίχηση. Στη διαδρομή έχετε την ευκαιρία να γνωρίσετε και να  θαυμάσετε σπάνια είδη λουλουδιών και άλλων φυτών.
 • Πιστίτσα (Παρθένο δάσος με φανταστικές πηγές).
 • Πάντια Φούρλου (Πεδιάδα των Κλεφτών)
 • Gardina ali Eri (Κήπος της 'Ερης) Τοποθεσία έξω από το χωριό με ιστορική βρύση.
 • Βάλια Αρά - Κολέο
 • Πάντεα αλί τρουμπέα
 • Μπαϊτάνι
 • Κίνικ
 • Φάγκου Βίμιτου (οξυά με αέρα)
 •  
  ΤΥΠΟΣ
 • Δημοσίευμα του περιβολιώτη ιστορικού Στέργιου Λαΐτσου στο περιοδικό "'Ακατος" του συλλόγου των Ελλήνων φοιτητών και επιστημόνων Βιέννης
 • Βάλια Κάλντα
  - Περιηγήσεις
  Η Βάλια
              Κάλντα το ΦθινόπωροTο 100% της έκτασης της Βάλια Κάλντα ανήκει στα διοικητικά όρια της κοινότητας του Περιβολίου.
  Ο Εθνικός Δρυμός "Βάλια Κάλντα" δημιουργήθηκε το 1966, για να προστατέψει τις λιγοστές αρκούδες, τις βίδρες, τους λύκους, τα αγριόγιδα, τις πέστροφες και τα αιωνόβια μαυρόπευκα και ρόμπολα που πολλά ξεπερνούν σε ηλικία τα 700 χρόνια, έπειτα από ενέργειες και προτροπές της Φιλοδασικής 'Ενωσης Αθηνών. 

  Οι λίμνες της ΦλέγκαςΟ πυρήνας του έχει έκταση 33.600 στρέμματα, αποτελείται από την κοιλάδα της Βάλια Κάλντα (στα 1.200 μ.) και τις πλαγιές των γύρω κορυφών Φλέγκα(2.159 μ.), Αυτιά (2.082 μ.), Αβγό (2.177 μ.).Η Ρεματιά της
               Φλέγκας στη Βάλια Κάλντα

  Ο δρυμός βρίσκεται στα σύνορα της Δυτ. Μακεδονίας και της Ηπείρου, στα νότια του χωριού Περιβόλι Γρεβενών.

  Μέσα στο δρυμό έχουν τις πηγές τους τρία μικρά ποταμάκια, η Βάλια Κάλντα, η Φλέγκα και το Αρκουδόρεμα, που σχηματίζουν τον Αώο ποταμό. Την ομορφιά της περιοχής υπογραμμίζουν τρεις μικρές λίμνες, οι δύο λίμνες της Φλέγκας σε υψόμετρο 1.900 και ο Λάκκος στα 1.600 μ.


  Δάσος με οξιές στη Βάλια ΚάλνταΤο γνωστό
              ΑρκουδόρεμαΣ Π Α Ν Ι Α   Δ Ε Ν Τ Ρ Α
  Ανάμεσα στα δάση του μαυρόπευκου βρίσκονται διάσπαρτα μακεδονίτικα έλατα (Abies borisii-regis),  κοκκινόπευκα ( η δασική πεύκη- Pinus sylvestris ) και ρόμπολα. Στη Βάλια Κάλντα υπάρχουν καμιά σαρανταριά διάσπαρτα κοκκινόπευκα. Η παρουσία αυτού του είδους στο δρυμό έχει μεγάλη οικολογική αξία, γιατί είναι το νοτιότερο σημείο εξάπλωσής του σ’ όλη τη Βαλκανική χερσόνησο και το μοναδικό στην οροσειρά της Πίνδου.

  Σ Π Α Ν Ι Α   Φ Υ Τ Α (τα λουλούδια της Βάλια Κάλντα)
  σπάνια φυτάΣτον Εθνικό Δρυμό υπάρχουν πολλά φυτά, ενδημικά των Βαλκανίων, της Ελλάδας, της Αλβανίας, της Δ.Μακεδονίας και της βορειοανατολικής Πίνδου. Ανάμεσά τους η Minuartia baldacii, το Lillium albanicum, η Viola dukadjinica, η Campanula hawkinsiana και η Centaurea vlachorum, το ενδημικό φυτό του δρυμού , το οποίο ονομάστηκε vlachorum προς τιμήν των Βλάχων που μένουν στα γύρω χωριά.

  Η σπάνια
              παρδαλοτσικλιτάραΗ χιονάδα στις ψηλότερες κορυφές της
              ΦλέγκαςΣ Π Α Ν Ι Α   Π Ο Υ Λ Ι Α
  Στη Βάλια Κάλντα φωλιάζουν περισσότερα από 80 είδη πουλιών . Την ορνιθολογική αξία της περιοχής τονίζει η παρουσία 11 ειδών αρπακτικών . Ανάμεσά τους ο χρυσαετός, το όρνιο, ο ασπροπάρης, ο φιδαετός, το διπλοσάινο, το σαϊνι, ο χρυσογέρακας, η ποντικοβαρβακίνα κ.ά. Στο δρυμό φωλιάζουν επίσης 8 είδη δρυοκολαπτών, από τα 10 είδη που φωλιάζουν στη δυτική Παλαιαρκτική (ανάμεσά τους η πιο σπάνια μαυροτσικλιτάρα, η παρδαλοτσικλιτάρα, η πρασινοτσικλιτάρα κ.ά. Ανάμεσα στα κωνοφόρα και στις οξιές, βρίσκουν καταφύγιο πολλά στρουθιόμορφα, όπως παπαδίτσες, σπίνοι, φλώροι, πύρρουλες, σταυρομύτες. Στα αλπικά λιβάδια φωλιάζει το τυπικό για την αλπική ζώνη είδος, η χιονάδα (Eremophila alpestris), είδος πολύ μεγάλης ζωογεωγραφικής αξίας. 


  σκίουρος σε πεύκο
   Σ Π Α Ν Ι Α   Θ Η Λ Α Σ Τ Ι Κ Α 
  Η Βάλια Κάλντα είναι μια από τις σημαντικότερες περιοχές της χώρας ως βιότοπος της αρκούδας. Αλλά σπάνια θηλαστικά της περιοχής είναι η βίδρα,ο λύκος, το αγριόγιδο, το ζαρκάδι και ο αγριόγατος. 


  Σ Π Α Ν Ι Α   Α Μ Φ Ι Β Ι Α
  ΣαλαμάντραΤέλος, η περιοχή είναι πλούσια σε αμφίβια (όπως η σαλαμάνδρα, η βομβίνη, ο γραικοβάτραχος, ο τρίτωνας κ.ά.) και σε ερπετά (όπως το νερόφιδο, πρασινόσαυρα, η τοιχόσαυρα κ.ά.)
   
  Μαυρόπευκα στη Βάλια ΚάλνταΜαυρόπευκα στη Βάλια ΚάλνταΜαυρόπευκα στη Βάλια Κάλντα'Αλογα που βόσκουν ελεύθερα
  η διαδρομή προς
          Περιβόλιη διαδρομή προς
          Περιβόλιη διαδρομή προς
          ΠεριβόλιΜοσχαράκια που
          βόσκουν ελεύθερα
  λίγο πρίν την
          κορυφή του Αυγούφύσηρόμπολο μεγάλης
          ηλικίαςΗ λίμνη
          Λάκκος

  συνέχεια των φωτογραφιών

  _<_|////////////_/\_


  Αυτό το site έχει κατασκευαστεί από τη ΦΟΡά